Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Czy pandemia koronawirusa wpłynęła na ceny młóta?

Epidemia COVID-19, która rozpętała się w marcu bieżącego roku, poważnie nadwerężyła większość gałęzi gospodarki światowej. Jak koronawirus ukształtował obecne ceny pasz i dodatków paszowych, w szczególności zaś młóta browarnianego?

CZY PANDEMIA KORONAWIRUSA WPŁYNĘŁA NA CENY MŁÓTA? - DOMINO

młót browarnianyEpidemia COVID-19, która rozpętała się w marcu bieżącego roku, poważnie nadwerężyła większość gałęzi gospodarki światowej. Jak koronawirus ukształtował obecne ceny pasz i dodatków paszowych, w szczególności zaś młóta browarnianego?

Młóto browarniane a COVID-19

Mijający rok stanowił ciężką próbę dla przedsiębiorców z całego świata. W wielu krajach ograniczone zostały kontakty międzyludzkie, co z kolei przyczyniło się do konieczności znacznego zmniejszenia zakresu działalności dla wielu branż. Część przedsiębiorstw była nawet zmuszona na pewien czas całkowicie przerwać oferowanie usług.

Wszystko to przyczyniło się do drastycznego kryzysu gospodarki światowej, który nie ominął także rolnictwa i produkcji zwierzęcej. To zaś przełożyło się na problemy związane z gwałtownym podniesieniem kosztów pasz.

Nie dotyczy to na szczęście młóta browarnianego, które stanowi produkt uboczny produkcji piwa i jako takie jest źródłem wielu cennych składników odżywczych wpływających m.in. na produkcję i jakość mleka. Pandemia tylko w nieznacznym stopniu wpłynęła na sprzedaż wysłodzin. Kryzys skutkujący wysokimi cenami i brakiem dostępności surowców paszowych wynika bowiem przede wszystkim z trudności związanych z transportem i spedycją. Stosowane w Polsce witaminy syntetyczne i tym podobne składniki paszy sprowadzane są bowiem z Chin. Tymczasem w ostatnich miesiącach wszelkie przesyłki pomiędzy kontynentami – a nawet na terenie samej Europy – były narażone nawet na kilkutygodniowe opóźnienia. To z kolei przekładało się spadek produkcji, a w efekcie wzrost cen i obniżoną dostępność pasz.

Natomiast wytwarzanie wysłodzin nie wymaga zastosowania importowanych składników. Wynika to z faktu, że są one elementem odpadowym produkcji piwa, tworzącym się bezpośrednio w kadzi fermentacyjnej. Oznacza to, że wszelkie wartości odżywcze – w tym niemal wszystkie składniki, które można znaleźć w ziarnach zboża – znajdują się w wysłodzinach już w momencie ich powstania.

Młóto browarniane to m.in. bogate źródło witamin A, E oraz tych z grupy B. Zawiera również znaczne ilości białka i cukrów – z wyjątkiem tych rozpuszczalnych w procesie hydrolizy.