Gdzie kupić młóto browarniane?
Młóto browarniane jest odpadem przy produkcji piwa. Dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym jest idealnym dodatkiem paszowym dla krów. Wbrew pozorom nie da się go jednak kupić bezpośrednio w browarze. Browary nie sprzedają młóta klientom indywidulanym. Podpisują one umowy z wykwalifikowanymi odbiorcami, którzy odsprzedają młóto rolnikom. Gdzie najlepiej szukać młóta browarnianego?
GDZIE NAJLEPIEJ SZUKAĆ MŁÓTA BROWARNIANEGO DLA SWOICH KRÓW
Młóto browarniane jest odpadem przy produkcji piwa. Dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym jest idealnym dodatkiem paszowym dla krów. Wbrew pozorom nie da się go jednak kupić bezpośrednio w browarze. Browary nie sprzedają młóta klientom indywidulanym. Podpisują one umowy z wykwalifikowanymi odbiorcami, którzy odsprzedają młóto rolnikom. Gdzie najlepiej szukać młóta browarnianego?
Internet to potęga
Młóto browarniane jest towarem bardzo specyficznym i to wysokiej jakości jest trudnodostępne. Najwygodniej szukać go w Internecie. To właśnie w wirtualnym świecie wyspecjalizowane firmy oferują różne rodzaje tego dodatku paszowego swoim klientom. Informację o młócie warto czerpać z forów i blogów rolniczych. Najczęściej dostawcy młóta sprzedają je w formie świeżej – jednak takie młóto nadaje się do zużycia maksymalnie przez kilka dni, lub formie zakiszonej oraz zakiszonej. Bardzo ważna jest to, by dany browar spełniał wszystkie normy sanitarne przy produkcji młóta. Tylko dzięki temu do rolników trafia młóto wysokiej jakości.
Zakup młóta
Dlaczego jednak browar nie może odsprzedawać młóta bezpośrednio rolnikom? To bardzo proste. Dostawa młóta podlega podobny wymaganiom jak dostawa innych pasz. Wymaga ona odpowiedniego transportu i powinna być wykonywana przez specjalnie do tego celu przygotowane samochody. Co ważne, usługa dostawy młóta wymaga również otrzymania pozwolenia od Powiatowego Lekarza Weterynarii. Firmy oferujące młóto podlegają więc podobnym przepisom, co ogromne koncerny paszowe. Wszystko po to, by młóto miało wysoką jakość, a chęć zysku nie zaszkodziła zwierzętom. Szczyt sezonu na produkcję młóta przypada na wiosnę i lato. Wtedy też jest go najwięcej na rynku i jest duże prawdopodobieństwo, że uda nam się zakupić towar naprawdę wysokiej jakości. Po tym czasie młóto browarniane staje się towarem deficytowym, który browary odsprzedają tylko pośrednikom, którymi współpracują od lat, a ci z kolei mogą zaoferować je tylko swoim stałym klientom.