Jak hodować grzyby na omłócie?
Młóto browarniane to odpad idealny. Na to miano zasłużyło sobie nie tylko bogactwem składników odżywczych, które zawiera, ale również, a może przede wszystkim, uniwersalnością zastosowania. Głównym nabywcą młóta są hodowcy bydła, jednak stosowane jest ono również przez wielu innych specjalistów. Wysłodziny browarniane doskonale sprawdzają się jako podłoże do hodowli grzybów jadalnych. Dostarcza ono cennych minerałów, które stanowią nawóz w uprawie grzybów.
O atrakcyjności młóta browarnianego w hodowli grzybów świadczy duża zawartość celulozy (ok. 17%) w jego składzie. Jest ona głównym składnikiem stanowiącym pożywkę dla rosnących grzybów. Bogato białkowy produkt świetnie sprawdza się jako podłoże dla pieczarek, boczniaków, a także grzybów leczniczych shiitake i lwiej grzywy.
Zalety zastosowania młóta w hodowli grzybów
Zastosowanie młóta browarnianego w hodowli grzybów ma wpływ na jej opłacalność. Jest ono dostępne w bardziej przystępnej cenie niż zboże, dla którego jest alternatywą. Drugim czynnikiem wpływającym na opłacalność wykorzystywania młóta jest fakt, że odpowiednia mieszanka podłoża sprzyja większemu i szybszemu rozwojowi grzybów. Większa produkcja, przy jednoczesnym mniejszym nakładzie w rozwój produktu sprawia, że zysk jest znacznie wyższy w porównaniu z pozostałymi metodami hodowli.
Wykorzystanie wysłodzin browarnianych w hodowli grzybów możliwe jest też dzięki temperaturze, w jakiej warzone jest piwo. Dzięki temu nasiona zboża są spasteryzowane, co sprzyja rozwojowi pożądanych grzybów, a blokuje rozwój pleśni. Mieszanka podłoża nie może jednak składać się wyłącznie z młóta. Przeprowadzono różne testy, w których wykazano, że najlepszą efektywność rozwoju grzybni uzyskano na podłożu składającym się w 20% z otrębów pszennych, 10% z młóta browarnianego i 2% węglanu wapnia. Składniki te stanowią uzupełnienie dla wypełniacza, w którego roli najlepiej sprawdzają się trociny bukowe.
Warunki idealne do hodowli grzybów to umiarkowana temperatura: w pierwszych kilku dniach ok. 20-25 st. C, a następnie ok. 14-18 st. C, oraz utrzymywanie wilgotnego podłoża. Co bardzo istotne, hodowla grzybów nie wymaga dostępu do światła, można więc na miejsce ich rozwoju przeznaczyć piwnicę lub inny budynek, w którym łatwo będzie osiągnąć wymagania dotyczące temperatury i wilgotności otoczenia.