Jak wybrać dystrybutora młóta?
Pozyskanie młóta nie jest trudne, zwłaszcza jeśli w okolicy znajduje się browar. Należy jednak mieć na uwadze, że jeśli jest ono kupowane z myślą o skarmianiu zwierząt, trzeba zadbać o jego jakość. Najwyższą gwarancję dają dystrybutorzy młóta, ale niestety jeden drugiemu nierówny. Jeśli więc kupującemu zależy na dobrym produkcie, a przy okazji konkurencyjnej cenie to okazuje się, że wybór właściwego źródła nie jest wcale taki prosty.
Na szczęście istnieje kilka cech, na podstawie których łatwo ocenić potencjał współpracy. Przede wszystkim dobry dystrybutor młóta browarnianego musi dysponować odpowiednim sprzętem do przewozu towaru. Jest to konieczne, ponieważ świeże wysłodziny to produkt nietrwały, który szybko się psuje. Należy więc właściwie zabezpieczyć je na czas przewozu. Tym bardziej że najwięcej młóta produkuje się latem, kiedy warunki pogodowe nie sprzyjają bezpiecznemu przechowywaniu.
Czym kierować się przy wyborze dystrybutora wysłodzin?
Poszukując sprzedawcy młóta, dobrze jest zwrócić uwagę, czy może on pochwalić się uzyskaniem jakichś certyfikatów. Oczywiście nie warto przyjmować wszystkiego w ciemno i zawsze należy sprawdzać, czy mają one znaczenie, przez kogo są nadawane i czy są respektowane na rynku. Przykładem certyfikatu, który powinien posiadać sprzedawca produktów do skarmiania zwierząt, jest standard GMP+. To międzynarodowy zbiór wymagań wobec jakości i bezpieczeństwa pasz.
Dodatkowo każdy sprzedawca oferujący towar trafiający do koryt zwierząt musi być pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Jego zadaniem jest kontrolowanie warunków, w jakich transportowane i przechowywane są produkty przeznaczone do spożywania przez zwierzęta. To minimum, jakiego należy oczekiwać od dystrybutorów młóta. Warto dopytywać, w końcu jakość produktu ma wpływ na osiągnięcie wszystkich korzyści płynących z używania wysłodzin.