Jakie są różnice między młótem świeżym a granulowanym?
Młóto browarniane – nazywane również wysłodzinami – to mający postać nierozpuszczalnych składników zacieru produkt uboczny produkcji piwa. Składają się na nie m.in. drobiny słodu, łuski zbożowe i kiełki. Ze względu na to, że zachowuje ono część właściwości odżywczych jęczmienia, jest często wykorzystywane w charakterze paszy przez hodowców bydła i trzody chlewnej.
CZYM RÓŻNI SIĘ ŚWIEŻE MŁÓTO BROWARNIANE OD GRANULOWANEGO
Młóto browarniane – nazywane również wysłodzinami – to mający postać nierozpuszczalnych składników zacieru produkt uboczny produkcji piwa. Składają się na nie m.in. drobiny słodu, łuski zbożowe i kiełki. Ze względu na to, że zachowuje ono część właściwości odżywczych jęczmienia, jest często wykorzystywane w charakterze paszy przez hodowców bydła i trzody chlewnej.
Co wybrać – młóto świeże czy suche?
Dostępne w sprzedaży młóto browarniane występuje w postaci świeżej – czyli mokrej – oraz suchej, czyli granulowanej lub sypkiej. Tym, co odróżnia od siebie te dwie formy młóta, jest odmienna zawartość wody w każdej z nich. Świeże młóto browarniane zawiera jej aż 75%, co w połączeniu ze składnikami łatwo fermentującymi czyni je produktem pożywnym i pełnym wartości odżywczych, lecz jednocześnie nietrwałym – powinno więc być zużywane w czasie nie dłuższym niż 2 do 3 dni od zakupu. Jeżeli więc preferujemy tę formę skarmiania bydła, pamiętajmy, że nadmiar świeżego młóta musi zostać ubity i zakiszony. Najbezpieczniejszym – lecz, niestety, przy tym również najbardziej kosztownym – sposobem jest zakiszanie go w rękawach. Wśród tańszych rozwiązań można wymienić m.in. silosy czy pryzmy. Możemy również suszyć młóto browarniane samodzielnie – wystarczy zmniejszyć zawartość wody do 13%, by mogło być ono przechowywane w workach czy silosach bez obaw o zainfekowanie grzybem czy pleśnią.
Z kolei młóto suche jest produktem znacznie prostszym zarówno w skarmianiu, jak i przechowywaniu – ze względu na niską zawartość wody nie jest jednak równie pożywne i treściwe, co młóto świeże.
Młóto browarniane to źródło witamin z grup A, B i E, a także łatwych do przyswajania białek i mikroelementów. Pasze z dodatkiem młóta wpływają na wzrost mleczności krów, a także podnoszą jakość produkowanego mleka. Z kolei uzupełnianie o wysłodziny codziennej diety trzody chlewnej pozwala na uzyskanie lepszej jakości mięsa. Pamiętajmy jednak, że wysłodziny powinny być jedynie uzupełnieniem paszy właściwej – dlatego w zależności od okoliczności nie należy podawać ich więcej niż 5-20 kg na sztukę dziennie.