Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Jakie zastosowanie mają wysłodziny browarniane w ogrodnictwie?

Wysłodziny browarniane mają szerokie zastosowanie w wielu branżach. Doskonale sprawdzają się nie tylko do karmienia zwierząt hodowlanych, ale również jako nawóz w ogrodach. Korzystanie z wysłodzin browarnianych szczególnie powinni rozważyć plantatorzy, ale też hodowcy hobbystyczni, borówek amerykańskich, żurawiny, hortensji, magnolii i wrzosów. Te rośliny do dobrego wzrostu wymagają kwaśnego odczynu gleby, który możliwy jest do uzyskania z wykorzystaniem młóta browarnianego.

borówka

Nawóz z wysłodzin browarnianych znacząco poprawia jakość gleby, dostarcza jej składników mineralnych i wszystkich niezbędnych pierwiastków, które pozytywnie wpływają na rozwój roślinności. Wykorzystywanie składników odpadowych w nawożeniu ogrodów i upraw ma też ogromnie pozytywne znaczenie dla środowiska. Po pierwsze eliminuje ilość produkowanych odpadów i konieczność ich składowania. To też naturalny nawóz, który nie ma negatywnego wpływu na zanieczyszczenie wód.

Jak wykorzystywać wysłodziny browarniane w ogrodnictwie?

Nawożenie ogrodu wysłodzinami browarnianymi może odbywać się na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystywaną metodą jest ich kompostowanie i w ten sposób tworzenie cennego nawozu. Wysłodziny są odpadem zawierającym dużo azotu, zatem najlepiej jest mieszać je z suchymi odpadami węglowymi, takimi jak liście, gałązki, ziemia lub tektura. Do tworzenia kompostu wykorzystuje się różne zbiorniki, dostępne są nawet dedykowane do tego celu pojemniki, z których można korzystać w domu lub na balkonie. Podczas kompostowania wysłodzin warto jednak wykorzystać nieużywany fragment ogrodu i po prostu umieścić je w wykopanym wcześniej dole (oczywiście wraz z pozostałymi składnikami), a następnie zasypać ziemią.

Poza kompostowaniem wysłodziny browarniane można wykorzystać również poprzez zmieszanie ich bezpośrednio z glebą na grządkach. Metoda ta związana jest jednak z koniecznością przestrzegania kilku zasad. Przede wszystkim w ten sposób wykorzystać można wyłącznie młóto mokre, najlepiej bliskie rozkładowi. Taki produkt szybko „odda” azot do gleby. Należy też dokładnie wymieszać je z ziemią, ponieważ niezagospodarowany produkt, a właściwie jego zapach, może wabić zwierzęta. Ostatnią rzeczą, na którą koniecznie trzeba zwrócić uwagę, jest zachowywanie umiaru. Bezpośrednie mieszanie młóta z glebą to sposób na wykorzystanie tylko niewielkiej ilości wysłodzin browarnianych.