Jakie zastosowanie poza rolnictwem mogą mieć wysłodziny browarniane?
Wysłodziny browarniane powszechnie wykorzystywane są do skarmiania zwierząt hodowlanych, głównie krów mlecznych. Ma to związek z ich bogatym w wartości odżywcze składem. Nie jest to jednak jedyna branża, która odkryła pozytywne właściwości młóta. Gdzie jeszcze, poza rolnictwem, korzysta się z wysłodzin browarnianych?
Młóto browarniane chętnie wykorzystywane jest przez ogrodników, ponieważ ma właściwości zakwaszające ziemię. To doskonały nawóz organiczny pod kwiaty takie jak wrzosy, hortensje czy magnolie. Młóto sprawdzi się również w uprawie borówek. Aby można było wykorzystać wysłodziny browarne w ogrodnictwie należy je uprzednio zakompostować.
Inne zastosowanie dla wysłodzin browarnych znaleźli piekarze. Nieprzetworzone wysłodziny są mokrą, trudną do określenia masą, jednak po wysuszeniu przyjmują formę płatków. W takiej postaci mogą być bogatym w białko składnikiem musli, a po zmieleniu na mąkę wykorzystywane są do wypieku chleba, ciastek i innych wyrobów. To doskonały składnik dla sportowców i osób na diecie, ponieważ posiada dużą ilość białka.
Młóto browarniane w przemyśle energetycznym
Obecnie wielu działaczy i przedsiębiorców poszukuje nowych, przyjaznych środowisku źródeł energii, które dodatkowo będą w równym stopniu efektywne, co spalanie węgla. Jednym z takich źródeł są biogazownie, które mogą być zasilane młótem browarnianym. Biogazownie to stabilne źródło energii odnawialnej, która powstaje w nich w wyniku beztlenowej fermentacji metanowej. W tym przypadku wysłodziny browarniane sprawdzają się doskonale, ponieważ używając ich można osiągnąć biogaz o wysokiej zawartości metanu, nawet do 61%! Dodatkowo po przetworzeniu w biogazowni nie tracą swoich właściwości, dlatego mogą być ponownie wykorzystane jako nawóz w ogrodnictwie.
Wykorzystanie młóta browarnianego w biogazowniach niesie wiele korzyści ekonomicznych. Browary mogą sprzedawać odpady do producentów bioenergii lub wykorzystać je w swoim procesie produkcyjnym poprzez budowanie własnych, przybrowarnych biogazowni i zasilanie urządzeń energią z odnawialnego źródła.