Skład młóta browarnianego
Młóto browarniane to ceniona pasza mlekopędna dla krów. Jest wartościowym źródłem białka chronionego i podwyższa zwartość tłuszczu i kazeiny w mleku. Młóto dla krów jest po prostu smaczne, wpływa wiec korzystnie na pobór innych pasz. Ma dobry wpływ na kondycję żwacza, wspomaga procesy fermentacyjne w nim zachodzące. Jaki skład ma ta wartościowa pasza?
JAKI SKŁAD MA MŁÓTO BROWARNIANE I JAK WPŁYWA ON NA BYDŁO
Młóto browarniane to ceniona pasza mlekopędna dla krów. Jest wartościowym źródłem białka chronionego i podwyższa zwartość tłuszczu i kazeiny w mleku. Młóto dla krów jest po prostu smaczne, wpływa wiec korzystnie na pobór innych pasz. Ma dobry wpływ na kondycję żwacza, wspomaga procesy fermentacyjne w nim zachodzące. Jaki skład ma ta wartościowa pasza?
Młóto mokre a suche
Świeże młóto nadaje się do podania przez zaledwie kilka dni. Dlatego młóto kisi się lub suszy, by można je było przechowywać. Bez tego procesu wilgotne młóto poddało by się procesom fermentacji i byłoby szkodliwe dla bydła. Procentowa zawartość składników odżywczych jest inna w młócie mokrym i suchym. W kilogramie młóta mokrego znajduje się 7% czystego białka, 2% tłuszczu, 4% błonnika i 1% składników mineralnych. W młócie suchym natomiast znajduje się 35% białka, 15% błonnika, 7% tłuszczów i 5% składników mineralnych. Młóto browarniane zawiera także części białek tłuszczu surowego oraz niektóre składniki pokarmowe jęczmienia, takie jak cukry strukturalne, białko ogólne, tłuszcz surowy oraz związki fosforu i wapnia.
Składniki odżywcze
Młóto browarniane jest niezwykle bogate w mikro i makroelementy. Zawiera wiele ważnych witamin, takich jak B1, B2, B4, B5, A i E. W młocie można znaleźć także tak ważne dla zdrowia krów aminokwasy. Najistotniejsza w młocie browarnianym jest oczywiście duża ilość białka. Dzięki niemu krowy produkują więcej wysokiej jakości mleka, niż przy żywieniu tradycyjnymi paszami. Białko w młócie browarnianym zawiera dużo lizyny i niewielkie ilości metioniny, dlatego też jest dobrze tolerowane jako element diety. Wysłodziny są produktem ubocznym przy produkcji piwa (powstają przy warzeniu piwa po odfiltrowaniu brzeczki przedniej w kadziach zaciernych), dlatego też są stosunkowo tanie. Młóto browarnianie jest więc ekonomicznym pomysłem na poprawę wydajności mlecznej krów.