W jaki sposób można wykorzystać młóto browarniane?
Młóto browarniane to produkt uboczny produkcji piwa, który znajduje zastosowanie w wielu różnych branżach. Przede wszystkim zdobyło uznanie hodowców bydła, zwłaszcza krów mlecznych, drobiu oraz trzody chlewnej. Młóto jest doskonałym, wysokobiałkowym dodatkiem do pasz dla zwierząt, które dostarcza im wielu właściwości odżywczych. Poza wspomnianym białkiem wysłodziny bogate są w witaminy A, E oraz z grupy B, włókno surowe, tłuszcze i minerały.
Oprócz cennych składników pokarmowych wysłodziny charakteryzują się dobrym smakiem, dlatego mieszanki pasz wzbogacone o młóto browarniane są przez zwierzęta przyjmowane chętniej i w większych ilościach. Nie bez znaczenia dla hodowców zwierząt jest też jego stosunkowo niska cena, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy produkcja piwa jest najbardziej intensywna.
Młóto browarniane w ogrodzie i na stole
Zastosowanie młóta browarnianego jako pokarmu dla zwierząt jest jego najbardziej powszechną cechą. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyna branża, która korzysta z tego cennego odpadu. Równie dużym uznaniem młóto browarniane cieszy się w branży ogrodniczej, ponieważ jest doskonałym nawozem do zakwaszania gleby. Upodobali je sobie zwłaszcza ogrodnicy uprawiający hortensje, magnolie, wrzosy i borówki.
Wysłodziny mogą być podawane zwierzętom, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać je również w diecie człowieka. W swoich przepisach stosują je głównie piekarze podczas wypieku chleba lub ciastek, chociaż młóto może być składnikiem wielu wyrobów piekarniczych. To zdrowy i sycący dodatek.
Sposób na wykorzystanie odpadu z produkcji piwa znalazł również przemysł kosmetyczny, który zastosował je między innymi jako składnik kremów nawilżających. Wyciąg z wysłodzin z ziarna jęczmienia pozwala ograniczyć utratę wody ze skóry.
Młóto browarniane znajduje też zastosowanie jako paliwo w produkcji energii z odnawialnych źródeł w biogazowniach. Wykorzystanie wysłodzin w ten sposób ma wiele pozytywów, przede wszystkim zmniejsza ilość odpadów powstających w browarach przemysłowych, a jednocześnie korzystnie wpływa na klimat.