Wady i zalety stosowania młóta browarnianego
Młóto browarniane wraca do łask hodowców bydła. Jest paszą mlekopędną, poprawiającą jakość mleka. Oprócz tego pozytywnie wpływa na smak całej dawki paszy, dzięki czemu krowy chętnie pobierają więcej suchej masy. Odpowiednio stosowane młóto może przynieść szereg korzyści właścicielowi krów, jednak podawane nieumiejętnie – może zaszkodzić zwierzętom.
MŁÓTO BROWARNIANE: SKUTKI POPRAWNEGO I NIEPOPRAWNEGO DOZOWANIA
Młóto browarniane wraca do łask hodowców bydła. Jest paszą mlekopędną, poprawiającą jakość mleka. Oprócz tego pozytywnie wpływa na smak całej dawki paszy, dzięki czemu krowy chętnie pobierają więcej suchej masy. Odpowiednio stosowane młóto może przynieść szereg korzyści właścicielowi krów, jednak podawane nieumiejętnie – może zaszkodzić zwierzętom.
Wady
Skarmianie młótem ma w zasadzie wady tylko wtedy, gdy jest ono źle dawkowane. W przypadku, gdy dawkowanie przebiega zgodnie z zaleceniami, żadna z opisanych poniżej sytuacji nie będzie miała miejsca. Przekroczenie zalecanej dziennej dawki może skutkować biegunkami u krów, a w dłuższej perspektywie obniżenie tłuszczu w mleku, problemami w rozrodzie i okresie okołoporodowym. Młóto, dawkowane bez śruty zbożowej ma niewielką zawartość energii, potrzebnej krowom do prawidłowego funkcjonowania. Młóto podawane krowom zasuszonym może powodować problemy w okresie okołoporodowym. Zawsze należy pamiętać, by traktować je jako paszę treściwą, nie powinno się więc go stosować z paszami objętościowymi. Jeśli zdecydujemy się na zakup młóta suszonego, należy zmniejszyć dzienną dawkę do 2-3 kg.
Zalety
Można śmiało stwierdzić, że poprawnie podawane młóto browarniane ma same zalety. Dzienna dawka dla krów w okresie laktacji nie powinna przekraczać 6-8 kg na sztukę. Powinno się je podawać na początku i w środku laktacji, najlepiej w połączeniu z kiszonką z kukurydzy i traw, lub roślin motylkowych. Młóto jest cennym źródłem białka, dzięki któremu możemy obniżyć koszty żywienia stada. 8 kg młóta może zastąpić 1 kg śruty poekstrakcyjnej sojowej. Młóto pozytywnie wpływa na pracę żwacza. Dostarcza krowom mnóstwo mikro i makroelementów. Jest niezwykle bogate w witaminy B1, B2, B4, B5, A, E oraz aminokwasy. Białko w młócie browarnianym zawiera sporo lizyny i małe ilości metioniny, dlatego jest dobrze tolerowane jako element diety. Stosowanie młóta widać w mleczności krów, jakości mleka, płodności zwierząt, a także ich zdrowym wyglądzie.