Zalety stosowania wysłodzin browarnianych w paszy dla bydła
Branża, która najchętniej wykorzystuje właściwości młóta browarnianego, to hodowcy zwierząt. Najczęściej sięgają po nie producenci mleka, ponieważ wysłodziny wykazują pozytywne właściwości mlekopędne. W ich składzie duży udział ma białko, które w niewielkim stopniu trawione jest w żwaczu, a większość wchłaniana jest dopiero w jelicie cienkim. Kolejnym ważnym składnikiem w diecie zwierząt hodowlanych jest włókno surowe, które również w dużych ilościach występuje w wysłodzinach browarnianych. Włókno korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz kondycję żwacza.
Młóto browarniane to smaczny dodatek do paszy. Ma to pozytywny wpływ w przypadku hodowli opasów, ponieważ znacznie zwiększa pobór pożywienia przez zwierzęta, które dzięki temu szybciej przybierają na masie. Dużą zaletą wysłodzin jest ich przystępna cena i dostępność głównie w okresie wakacyjnym, kiedy produkcja piwa jest największa. Polska jest trzecim co do wielkości producentem piwa, dlatego w naszym kraju pod dostatkiem jest też cennych wysłodzin browarnianych.
Jak dawkować młóto w diecie bydła?
Tylko odpowiednio dawkowane młóto browarniane będzie niosło korzyści dla producentów mleka i mięsa. Przede wszystkim należy pamiętać, że jest to tylko dodatek do paszy i absolutnie nie może stanowić podstawy diety zwierzęcej. Przedawkowanie może wywoływać choroby gastryczne i powodować biegunki. W dłuższej perspektywie przekarmienie bydła młótem browarnianym negatywnie wpływa na jakość mleka, w którym może zmniejszyć się poziom tłuszczu. Zaobserwowano również, że zbyt wysoka podaż wysłodzin może prowadzić do problemów z rozrodem. W jaki więc sposób karmić zwierzęta?
W zależności od rodzaju młóta podaje się różne dawki. Wysłodziny występują w formie mokrej, jednak rzadko, ponieważ z uwagi na dużą zawartość wody łatwo się psują. Dawka takiego produktu nie powinna być większa niż 8 kg na sztukę dziennie. Dotyczy to krów mlecznych, opasy powinny przyjmować ok. 2-3 kg wysłodzin na każde 100 kg masy ciała. Znacznie częściej korzysta się z młóta suszonego lub kiszonki. Kiszonka powinna być podawana w podobnych ilościach co świeży produkt, natomiast z uwagi na to, że suszone wysłodziny są bardziej skoncentrowane, to wystarczającą dzienną dawką jest od 1,5 do 3 kg produktu na sztukę.