Blog
Skład młóta browarnianego
Młóto browarniane to ceniona pasza mlekopędna dla krów. Jest wartościowym źródłem białka chronionego i podwyższa zwartość tłuszczu i kazeiny w mleku. Młóto dla krów jest po prostu smaczne, wpływa wiec korzystnie na pobór innych pasz. Ma dobry wpływ na kondycję żwacza, wspomaga procesy fermentacyjne w nim zachodzące. Jaki skład ma ta wartościowa pasza?
Dlaczego warto karmić krowy hodowlane młótem browarnianym?
Młóto browarniane jest produktem ubocznym przy warzeniu piwa. Dawno temu było bardzo popularnym dodatkiem paszowym dla krów, potem na jakiś czas o nim zapomniano. Obecnie coraz więcej rolników chętnie odkupuje wysłodziny browarniane od producentów piwa, by karmić nimi swoje krowy. Dlaczego warto karmić bydło młotem browarnianym?
Jakie dawki młóta browarnianego należy podawać zwierzętom?
Zazwyczaj gdy mówi się o młócie browarnianym, rolnicy mają różne opinie na temat tego, ja je dawkować. Kiedyś przyjmowało się, że dobra dawka to 20kg młóta na sztukę. Praktyka wskazuje jednak, że taka porcja może być zbyt duża i przynosić efekt odwrotny od zamierzonego. Przyjrzyjmy się więc temu problemowi bliżej.
Gdzie kupić młóto browarniane?
Młóto browarniane jest odpadem przy produkcji piwa. Dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym jest idealnym dodatkiem paszowym dla krów. Wbrew pozorom nie da się go jednak kupić bezpośrednio w browarze. Browary nie sprzedają młóta klientom indywidulanym. Podpisują one umowy z wykwalifikowanymi odbiorcami, którzy odsprzedają młóto rolnikom. Gdzie najlepiej szukać młóta browarnianego?
Jakie czynniki wpływają na mleczność krów?
Każdy hodowca krów marzy o tym, by jego zwierzęta dawały jak najwięcej dobrej jakości mleka. Dzięki temu zwierzęta pozwalają mu zarabiać, a poniekąd „pracują” też na swoje utrzymanie. Jakie czynniki mają realny wpływ na mleczność danej krowy? Czy to kwesta tylko indywidualnych predyspozycji danego zwierzęcia? Cechy indywidualne Najprościej mówiąc: to wszystko zależy od krowy.
Młóto browarniane dla loch
Młóto browarniane jest świetnym dodatkiem paszowym poprawiającym mleczność krów. Odpowiednio dawkowane przynosi spektakularne efekty. Od kilu lat wraca do łask hodowców bydła. Jednak niewiele osób wie o tym, że młóto browarniane ma też wspaniały wpływ na lochy. Karmienie trzody chlewnej Młóto browarniane w świeżej postaci nie może być długo składowane.
Kiedy kupować i jak przechowywać młóto browarniane?
Młóto browarniane było przez jakiś czas zapomniane, jednak od kilku lat wraca do łask hodowców bydła. Sprzedaż wysłodzin staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Nic w tym dziwnego – młóto browarniane pozytywnie wpływa na pobór paszy i jakość dostarczanego mleka. Najlepsi hodowcy twierdzą, że bez dobrego młóta nie ma dobrego mleka.
Czym tak naprawdę jest młóto browarniane?
Młóto browarniane to świetny materiał paszowy dla trzody chlewnej i bydła. Na bydło działa on mlekopędnie – dzięki niemu uzyskuje się dużo więcej mleka i ma ono o wile lepszą jakość. Dostarcza ono krowom duże ilości niezbędnych składników odżywczych, a do tego jest dla nich… smaczne, co wpływa na zwiększona ilość poboru porcji.
Browarniane wysłodziny – cenne białko w hodowli zwierząt
O jakości wysłodzin browarnianych i ich znaczeniu w hodowli mlecznych krów jest głośno od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że ten z pozoru odpadowy i do niczego nieprzydatny produkt nie znajduje jeszcze innych zastosowań – zarówno w rolnictwie, jak i poza nim.
Zmiana wartości odżywczych młóta podczas suszenia i kiszenia
Młóto browarniane to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru, na które składają się wszystkie nierozpuszczalne składniki, takie jak: kiełki, łuski czy drobinki słodu. Dla browaru są one odpadem poprodukcyjnym bez możliwości zagospodarowania. Dla rolników to cenna pasza wzbogacająca mieszanki żywieniowe. Jakie składniki zawiera świeże młóto?