Blog
Jakie zastosowanie poza rolnictwem mogą mieć wysłodziny browarniane?
Wysłodziny browarniane powszechnie wykorzystywane są do skarmiania zwierząt hodowlanych, głównie krów mlecznych. Ma to związek z ich bogatym w wartości odżywcze składem. Nie jest to jednak jedyna branża, która odkryła pozytywne właściwości młóta. Gdzie jeszcze, poza rolnictwem, korzysta się z wysłodzin browarnianych?
W jaki sposób można wykorzystać młóto browarniane?
Młóto browarniane to produkt uboczny produkcji piwa, który znajduje zastosowanie w wielu różnych branżach. Przede wszystkim zdobyło uznanie hodowców bydła, zwłaszcza krów mlecznych, drobiu oraz trzody chlewnej. Młóto jest doskonałym, wysokobiałkowym dodatkiem do pasz dla zwierząt, które dostarcza im wielu właściwości odżywczych. Poza wspomnianym białkiem wysłodziny bogate są w witaminy A, E oraz z grupy B, włókno surowe, tłuszcze i minerały.
Zalety stosowania wysłodzin browarnianych w paszy dla bydła
Branża, która najchętniej wykorzystuje właściwości młóta browarnianego, to hodowcy zwierząt. Najczęściej sięgają po nie producenci mleka, ponieważ wysłodziny wykazują pozytywne właściwości mlekopędne. W ich składzie duży udział ma białko, które w niewielkim stopniu trawione jest w żwaczu, a większość wchłaniana jest dopiero w jelicie cienkim. Kolejnym ważnym składnikiem w diecie zwierząt hodowlanych jest włókno surowe, które również w dużych ilościach występuje w wysłodzinach browarnianych. Włókno korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz kondycję żwacza.
Odpady z browaru jako element wzbogacenia paszy dla świń
Odpady z browaru powstające podczas warzenia piwa to produkt pochodzenia roślinnego. Wysłodziny browarniane, bo tak się je określa, to nierozpuszczone pozostałości słodu, które są zbędne w dalszych procesach produkcyjnych. Po dokonaniu analizy chemicznej składu wysłodzin odkryto, że zawierają one szereg mikro- i makroelementów korzystnych w diecie zwierząt hodowlanych. Od tej pory młóto browarniane stało się cennym dodatkiem do pasz trzody chlewnej.
Jakie mikro- i makroelementy zawiera młóto browarniane?
Mikro- i makroelementy są składnikami diety niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmów, zarówno człowieka, jak i zwierząt. W hodowli zwierząt bardzo istotne jest, aby dostarczać im prawidłowo zbilansowane posiłki bogate w składniki odżywcze. Tylko w ten sposób można osiągnąć pożądane skutki hodowli, takie jak wzrost masy ciała czy prawidłowy rozwój. Jest to też element wpływający na jakość i przydatność do spożycia produktów odzwierzęcych.
Czym są wysłodziny browarniane i jak powstają?
Wysłodziny browarniane to produkt uboczny produkcji piwa. Składają się z nierozpuszczalnych części słodu jęczmiennego, takich jak kiełki lub łuski. Młóto, inna nazwa wysłodzin browarnianych, powstaje w jednym z pierwszych procesów produkcji. Przed warzeniem piwa przygotowywany jest zacier z prażonych, ześrutowanych ziaren zboża, najczęściej jęczmienia, który następnie zalewany jest wodą i podgrzewany w kadzi. W ten sposób powstaje brzeczka piwna, czyli płynny ekstrakt ze słodu, który przeznaczony jest do dalszych procesów produkcji, a pozbawiony cukrów pozostały osad traktowany jest jako odpad.
Podstawy prawidłowego żywienia bydła
Właściwe rozplanowanie żywienia bydła ma nieoceniony wpływ na jego zdrowie. To z kolei skutkuje wydajniejszym pozyskiwaniem i wyższą jakością produktów mlecznych i mięsnych. Poznaj najważniejsze zasady dotyczące karmienia i doboru pasz.
Czy pandemia koronawirusa wpłynęła na ceny młóta?
Epidemia COVID-19, która rozpętała się w marcu bieżącego roku, poważnie nadwerężyła większość gałęzi gospodarki światowej. Jak koronawirus ukształtował obecne ceny pasz i dodatków paszowych, w szczególności zaś młóta browarnianego?
Młóto browarniane, czyli sposób na zastąpienie śruty poesktrakcyjnej
Młóto browarniane to produkt uboczny wytwarzany w drodze produkcji piwa. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że pełni istotną funkcję w żywieniu bydła, a także stanowi doskonałą alternatywę dla śruty poekstrakcyjnej.
Jakie są różnice między młótem świeżym a granulowanym?
Młóto browarniane – nazywane również wysłodzinami – to mający postać nierozpuszczalnych składników zacieru produkt uboczny produkcji piwa. Składają się na nie m.in. drobiny słodu, łuski zbożowe i kiełki. Ze względu na to, że zachowuje ono część właściwości odżywczych jęczmienia, jest często wykorzystywane w charakterze paszy przez hodowców bydła i trzody chlewnej.