Blog
Kiedy powstaje najwięcej młóta?
Powstawanie młóta jest nierozerwalnie związane z produkcją piwa, w końcu jest ono odpadem tego procesu. Chcąc więc odpowiedzieć na pytanie, kiedy młóto browarnicze jest najłatwiej dostępne, należy przyjrzeć się, w jakim okresie browary działają na najwyższych obrotach. Branżę piwną w Polsce można określić jako sezonową, dlatego że najwięcej produktów tego rodzaju spożywa się latem. To pora upałów, grillów i przyjęć w ogrodzie, czyli czasu, do którego orzeźwiające, zimne piwo pasuje najlepiej.
Jak wybrać dystrybutora młóta?
Pozyskanie młóta nie jest trudne, zwłaszcza jeśli w okolicy znajduje się browar. Należy jednak mieć na uwadze, że jeśli jest ono kupowane z myślą o skarmianiu zwierząt, trzeba zadbać o jego jakość. Najwyższą gwarancję dają dystrybutorzy młóta, ale niestety jeden drugiemu nierówny. Jeśli więc kupującemu zależy na dobrym produkcie, a przy okazji konkurencyjnej cenie to okazuje się, że wybór właściwego źródła nie jest wcale taki prosty.
Zalety kupna młóta u dystrybutora
Najwięcej piwa produkowane jest latem, wtedy też jest na nie największy popyt. Z racji tego, że powstawanie młóta jest nierozłączne z produkcją piwa, to również latem najłatwiej można je pozyskać. Źródeł może być kilka, od hobbystów warzenia piwa, po lokalne browary i większych producentów. Niestety najczęściej indywidualni odbiorcy nie mają dobrej pozycji negocjacyjnej, sprzętu do odbioru produktu lub nie mieszkają w okolicach browarów, dlatego niełatwo jest zorganizować młóto na własną rękę.
Dlaczego młóto zyskuje na popularności?
Przez ostatnie kilka lat wyraźnie dało się zauważyć zwiększone zaangażowanie w ochronę środowiska. Dotyczy to zarówno przedsiębiorców, jak i osób indywidualnych. Skutkiem tego trendu jest większa uwaga poświęcana recyklingowi produktów, nacisk na niemarnowanie żywności i zmniejszenie ilości odpadów. W ten trend doskonale wpisuje się młóto browarniane, które jako produkt uboczny produkcji piwa było przykrym zmartwieniem dla browarów. Zgodnie z polityką zmniejszenia ilości odpadów należało znaleźć sposób na jego skuteczną utylizację lub recykling. Na szczęście szybko okazało się, że wysłodziny to coś więcej niż odpad.
Jak karmić bydło młótem?
Opady przemysłu browarniczego to doskonałym składnik paszy dla zwierząt hodowlanych, zwłaszcza krów mlecznych i bydła. Zawierają dużo białka, które jest niezbędne przy produkcji mleka i pozytywnie wpływa na wielkość udoju. Dostarczają też zwierzętom włókna surowego, które dba o prawidłowe działanie układu trawiennego. Dodatkowo posiadają wiele inny cennych składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, że karmienie bydła młótem browarnym ma swoje ograniczenia i musi być rozsądne.
Jak przechowywać młóto browarniane?
Głównymi odbiorcami młóta browarnianego są hodowcy zwierząt gospodarskich i przedsiębiorcy zajmujący się produkcją pasz. W obu wariantach produkt dostarczany jest w formie mokrej, prosto z browaru. To do kupujących należy więc zadbanie o odpowiednie przechowywanie wysłodzin. Świeży produkt nie jest bowiem zbyt trwały, ponieważ zawiera dużo wody. W sprzyjających warunkach wytrzymuje około trzech dni. Na szczęście jest kilka sposobów na przedłużenie trwałości młóta bez utraty jego właściwości.
Skarmianie krów mlecznych paszą z dodatkiem młóta browarnego jest dobrym sposobem na optymalizację produkcji. Dzieje się tak, dlatego że jest to produkt odpadowy i dzięki temu stosunkowo tani, a jednocześnie pozytywnie wpływa na jakość i ilość pozyskiwanego mleka. To za sprawą dużej ilości białka w składzie – stanowi ono około 1/5 suchej masy. Poza nim produkt bogaty jest w mikro- i makroelementy oraz witaminy niezbędne w żywieniu zwierząt.
Jaki jest średni skład mikroelementów i składników odżywczych w młócie browarnianym?
Hodowcy zwierząt gospodarskich i bydła, a zwłaszcza krów mlecznych, są największymi odbiorcami młóta browarnianego. Jest to ściśle związane z bogactwem składników odżywczych, jakie oferuje ten produkt oraz sposobem, w jaki wpływa na polepszenie parametrów produkcji mięsa i mleka. Wysłodziny stosowane są jako dodatek paszowy do skarmiania zwierząt, ich główną zaletą jest bogactwo białka, ale to niejedyny cenny element w ich składzie.
Jak podawanie młóta wpływa na cenę utrzymania tucznika?
W hodowli tuczników bardzo istotną kwestią jest tempo wzrostu masy ciała zwierząt. Im szybciej przybierają na wadze, tym bardziej opłacalna jest ich hodowla. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na żywienie świń, ponieważ to ono w największej mierze odpowiada za tempo przyrostu, a także jakość uzyskiwanego mięsa, co również jest bardzo istotne. Składniki odżywcze niezbędne do wzrostu tuczników można znaleźć w różnych źródłach, dlatego warto komponować własne mieszanki pasz. Dzięki temu możliwa jest optymalizacja hodowli i cięcie kosztów.
Jak powstają wysłodziny browarniane?
Większość składników używanych do produkcji produktów spożywczych po przetworzeniu staje się odpadem, na szczęście nie dotyczy to wysłodzin browarnianych. Nazywane są produktem ubocznym wytwarzania piwa, co oznacza, że nie powstają celowo a przy okazji pracy browaru. To ich bardzo duża zaleta. Dodatkowo dzięki temu, że są wykorzystywane na wiele sposobów, nie trzeba ich przechowywać i utylizować. Ma to ogromne znaczenie w kwestii dbania o środowisko naturalne, dlatego tak często określane są jako odpad idealny.